Opravdu dobře ugrilovat sele, není zase taková věda, jak to vypadá na začátku, je však potřeba dodržet některá základní pravidla. Prasátka či jinou zvěř grilovali (opékali) běžně naši předkové, proč byste to nezvládli také vy.
6 tipů na grilování selete + recepty
1. Sele má nejlepší maso u váhy kolem 30-40 kg, pokud máme prase menší, může být samá kost a masa je tak velmi málo. Větší prasátko má zase moc tuku a většinou je i starší a tak nemá tu správnou šťavnatost.
2. Je nutné maso napíchat injekcemi s náplní oleje a grilovacího koření.
Nálev na napíchání selat:
- 2 l vody
- 1 lžíce pepře
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička červené pálivé papriky
- 1 vrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)
Nálev se nechá projít varem a po vychlazení se napichuje maso velkou veter. injekční stříkačkou s jehlou. Nesmí se zapomenout nálev po vychladnutí přecedit přes jemný cedník nebo plátno!!! Tento recept lze použít i při pečení kuřat, krůt…, drůbež obecně nakládáme jeden den předem
3. Sele je třeba naložit 4-5 dnů dopředu, před samotným grilováním, do láku a uložit ho do chladného místa, nejlépe studeného sklepu, či speciální chladící komory, kde je teplota mezi 8-10 °C.
4. Maso grilujeme na mírném ohni 10-15 hodin. Můžeme vše urychlit tak, že sele důkladně obalíme minimálně do tří vrstev alobalu a pak je zprudka (utopené v ohni) grilujeme cca 2 hodiny. Pokud nám někde alobal prohoří, musíme ho opět přebalit. Po dvou hodinách alobal odstraníme a pak již jen dopékáme kůrčičku.
Recept na 5 l nálevu na potírání:
- 2 l oleje
- 1,5 l vody
- 1,5 l piva
- 4-6 ks stroužků česneku
- 4 polévkové lžíce grilovacího koření
- 4 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 1 polévková lžíce vegety
5. Čerstvě napíchnuté sele necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech selete do pravidelných kosoúhelníků, potíráme olejovým lákem s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení selátka kolem své osy a to co nejpomaleji.
6. Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, selátko tak získá příjemnou vůni.
Recept na pomazánku z kůže:
Většina lidí kůži ze selátka vyhazuje. My vám předkládáme recept na zpracování kůže tak, aby chutnala a nekončila v koši.
- 1. Kůži pomeleme 2x v masovém strojku
- 2. Podle váhy pomleté kůže doplníme do mísy jednu třetinu množství přepuštěného sádla (3 kůže:1 sádlo)
- 3. Přidáme několik česnekových stroužků rozetřených se solí, pepř, sůl (vše dle chuti)
- 4. Důkladně celou směs promícháme
- 5. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo sterilujeme tak, že do dvou třetin zavařovací sklenice vložíme směs, dobře uzavřeme a sterilujeme dva dny za sebou po 1 hodině, při teplotě 100 °C.